ciltte renk eşitsizliği
Cilt Bakım

Ciltteki Renk Eşitsizliği ve Bakım Stratejileri

Yazar: Bioprof Tarih: Jan 08, 2024

Kimi zaman bakım rutinleri, kullanılan cilt bakım ürünleri bazı sorunların çözümünde yeterli olamayabiliyor: Ciltte renk eşitsizliği gibi. Peki birçok faktöre bağlı olarak gözlemlenebilen ciltte renk eşitsizliği problemi nasıl engellenebilir? Öncelikle ciltte renk eşitsizliğine neden olabilecek faktörleri bilmekte fayda vardır. Yazının devamından bu faktörlere ve bakım stratejilerine ulaşabilirsiniz.

Ciltte Renk Eşitsizliği Nedir?

Cilde ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, ne kadar iyi ürünler kullanırsa kullanılsın zaman zaman cilt tonunda eşitsizlik görülmesi söz konusu olabilir. Birçok farklı sebebe bağlı olarak meydana gelen ciltte renk eşitsizliği; cilt kızarıklığı, doku sorunları, lekeli cilt, hiperpigmentasyon ve çok daha fazlasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Ciltte Renk Eşitsizliğinin Nedenleri Nelerdir?

Ciltte renk eşitsizliği kimi zaman kontrol dışında meydana gelse de kimi zaman bazı sebeplere bağlı olarak gelişir. Ciltteki renk eşitsizliğinin en büyük nedeni kuşkusuz hiperpigmentasyondur. Hiperpigmentasyonun en öne çıkan nedeni ise cildin güneşin zararlı ışınlarına fazla maruz kalmasıdır. Bunun yanında bazı başlıca sebepler şu şekilde sıralanır:

Su Tüketmeme

Vücudun en temel ihtiyacı olan su cildin de en temel ihtiyaçlarından biridir. Cilt içten beslenmediği takdirde kullanılan ürünlerden, yapılan bakımlardan maksimum verim almak mümkün olmaz. Susuz kalan ciltte birtakım sorunlar gözlemlenir. Bunun başında da düzensiz cilt tonu gelir. Yeterli kadar su tüketmek, sağlıklı ve eşit renk tonuna sahip bir cilde sahip olmanın ilk adımıdır.

Tütün Mamullerinin Tüketilmesi

Tütün mamulleri şüphesiz hem cilde hem de vücuda sayısız zarar verir. Tütün mamullerinin içeriğinde yer alan zararlı bileşenler hem solunması halinde hem de cildin duman ile teması halinde sayısız zarar verir. Tütün mamullerinin cilde verdiği zararların başında ciltte renk eşitsizliği gelir. Bu zararlı alışkanlığın verdiği sayısız hasar göz önünde bulundurulduğunda hem kullanmaktan hem de maruz kalmaktan kaçınmak en iyi çözüm olacaktır.

Güneş Işınlarına Çokça Maruz Kalma

Ciltte renk eşitsizliğinin bilinen en temel nedenlerinden biri de güneş ışınlarına fazla maruz kalmaktır. Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak veya güneşe karşı korumasız kalmanın en doğal sonuçlarından biri ciltte oluşan güneş lekeleridir. Güneş lekeleri, cilt tonunda fiziksel bir farklılık yaratır ve ciltte koyu leke görünümüne yol açar. Her ne kadar güneş lekeleri en kötü sonuçlardan biri olmasa da iyi olduğu da söylenemez.

Yanlış Cilt Bakım Ürünlerinin Kullanımı

Cilt tipi kişiden kişiye farklılık gösterir ve dolayısıyla oluşturulan cilt bakım rutininde tercih edilen ürünlerin de cilt tipine uygun olarak seçilmesi gerekir. Yanlış ürün kullanıldığı takdirde ciltte bazı problemler oluşabilir. Bu problemlerin başında ciltte renk eşitsizliği gelir. Dolayısıyla bunun önüne geçmek için cilt tipine ve ihtiyaçlarına uygun, doğru ve doğal içeriklere sahip ürünler kullanmaya özen göstermek gerekir. Neyse ki cilt bakım ürünleri kullanımından kaynaklı oluşan ciltteki renk eşitsizliği, doğru ürünler kullanarak oluşturulan bir rutin uygulanarak tedavi edilebilir bir durumdur.

Cilt Tipinin Hassaslık Durumu

Yeteri kadar sebum salgılamayan ciltlerde bir kuruluk söz konusu olduğundan cilt her şeye karşı çok daha hassas bir hale gelir. Cilt kolayca çatlar ve cilt sağlığını tehdit eden durumlara karşı savunmasız hale gelir. Dolayısıyla hassas ciltler sağlıksız, soluk görünür ve düzensiz cilt tonlarına eğilimli hale gelir. Neyse ki bu durum, cildi olabildiğince nemli tutmaya çalışarak önlenebilir. Bu sebeple gün içinde bol bol su tüketilmeli, cilt sık sık nemlendirilmeli ve güneş kremi kullanılarak güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmalıdır.

Hormonal Değişiklikler

Hormonal değişiklikler, cilt üzerinde de olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Buna en temel örnekler östrojen hormonunun cildi koyulaştırması ve progesteron hormonunun ise cilt rengini açması verilebilir. Bu hormonun aşırı üretilmesi halinde cilt tonunda bazı değişiklikler gözlemlemek oldukça normaldir. Fakat hormonal değişikliklerin sebep olduğu ciltteki renk eşitsizliği, maalesef müdahaleye veya kontrole müsaade eden bir durum değildir. Ama hormon düzeylerinde herhangi bir değişiklik hissedildiği takdirde tıbbi yardım alınmalıdır.

Ciltte Renk Eşitsizliği Nasıl Anlaşılır?

Ciltte renk eşitsizliği kendini bazen belirgin lekeler olarak gösterse de bazen cilt soluk, renksiz ve cansız bir görünüm alır. Cilt tonundaki eşitsizlik kimi zaman hızlı bir şekilde kendi kendine düzelebilir. Fakat kimi zaman bir müdahaleye ihtiyaç duyulur. Soluk, cansız bir cilt veya gözle görülebilir lekeler olarak kendini gösteren renk eşitsizliğini engellemek ve ortadan kaldırmak mümkündür.

Ciltte Renk Eşitsizliğini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Ciltte oluşan renk eşitsizliğini önlemek, bazı adımları uygulayarak mümkün olabilir. Cilde ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, zaman zaman cilt tonunda bazı eşitsizlikle karşılaşmak olası bir durumdur. Bu endişelenilmesi gereken bir durum değildir. Daha sağlıklı, parlak ve eşit bir renk tonuna sahip bir cilde sahip olabilmek için şu adımları uygulamanın yararı olacaktır:

Bol Su Tüketilmeli

Ciltte gözlemlenen renk eşitsizliğinin en temel sebeplerinden biri yeteri kadar su tüketmemektir. Ayrıca yeteri kadar su tüketmemek, yalnızca renk eşitsizliğine neden olmaz. Sağlıksız, neme doymayan ve soluk bir cildi de beraberinde getirir. Dolayısıyla en temel adım yeteri kadar su tüketmek olmalıdır. Böylece cilt içten içe beslenmiş olacak ve yeteri kadar su tüketmemekten kaynaklı oluşan renk eşitsizliği, solgun ve sağlıksız bir cilt görünümünün önüne geçilmiş olacaktır.

Beslenme Düzenine Dikkat Edilmeli

Beslenme düzeni, cilt sağlığında sanıldığından çok daha fazla etkiye sahiptir. Çünkü daha önce de değinildiği üzere sağlıklı bir cildin ilk adımı cildi içten beslemektir. Yeteri kadar su tüketmenin yanında düzenli bir beslenme ile cildi içten beslemek önemlidir. Cilt sağlığını desteklemek içi bütünsel bir yaklaşım benimsemek gerekir. Yalnızca doğru ürün kullanarak oluşturulan bir rutin yeterli olmaz. Beslenme düzenine dikkat edilerek cildi iyileştirmek mümkündür. Cilt tonunu iyileştirildiğinde inanılan C vitamininden yararlanılabilir, C vitamini açısından zengin gıdalar beslenme listesine eklenebilir.

Düzenli Bir Cilt Bakım Rutini Oluşturulmalı

Düzensiz cilt tonu sorunu ile mücadele etmenin en etkili yollarından bir diğeri ise düzenli bir cilt bakım rutini oluşturmaktır. Kirden ve yağdan yeteri kadar arındırılmamış bir ciltte renk tonu eşitsizliği gözlemlemek oldukça doğal bir sonuçtur. Cilt tonuna uygun ürünler kullanılarak oluşturulmuş ve düzenli uygulanan bir cilt bakım rutini hem renk eşitsizliğini önlemekte hem de cilt sağlığını desteklemekte oldukça etkili bir adımdır.

Zararlı Alışkanlıklar Bırakılmalı

İçeriğindeki bileşenler dolayısıyla hem vücuda hem de cilde oldukça zarar veren bazı alışkanlıkları bırakmak, ciltte gözle görülebilir olumlu sonuçlar doğurur. Sıkça kullanılan tütün mamulleri, kullanılmanın yanında düzenli olarak maruz kalınması halinde bile ciltte gözle görünen olumsuz sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla cilt sağlığını desteklemek için zararlı alışkanlıkların bırakılması gerekir.

Cilt Tipine Uygun Bakım Ürünleri Kullanılmalı

Cildi düzenli temizlemek ve bir bakım rutini oluşturmak he sağlıklı bir cildin hem de ciltteki renk eşitsizliğini önlemenin yollarından biridir. Fakat bir bakım rutini oluştururken cilt tipine ve ihtiyaçlarına uygun ürünler tercih edilmesi gerekir. Aksi takdirde ciltte renk eşitsizliği gözlemlenebilir. Bunun önüne geçmek için temizleyiciler, cilt nemlendirici ve bakım rutinine dahil edilecek diğer ürünler cilt tipine uygun olacak şekilde tercih edilmelidir.